Ga naar de inhoud
kennisartikel

Steeds meer bewoners van Verenigingen van Eigenaars (VvE’s) rijden elektrisch en hebben behoefte aan een laadpaal in de parkeergarage. Het realiseren van laadpunten vraagt om een goede voorbereiding, afstemming binnen de VvE en kennis van wet- en regelgeving. In dit artikel leest u alles over de voordelen, technische eisen en het stappenplan om laadpalen in de parkeergarage van uw VvE te realiseren.

Waarom laadpalen in de parkeergarage van een VvE?

De overstap naar elektrisch rijden is in volle gang. Voor VvE’s biedt het plaatsen van laadpalen in de parkeergarage verschillende voordelen:

  • Voorbereid op de toekomst: Steeds meer auto’s zijn elektrisch, en de vraag naar laadpunten zal alleen maar toenemen. De Nationale Agenda Laadinfrastructuur (NAL) onderneemt actie om in 2030 de ongeveer 1,9 miljoen elektrische personenauto’s in Nederland te kunnen opladen. Na 2030 zal deze groei versnellen, en naar verwachting zijn er in 2044 zelfs 10 miljoen batterij-elektrische auto’s in Nederland.
  • Waardevermeerdering: Woningen met laadmogelijkheden zijn aantrekkelijker op de woningmarkt.
  • Duurzaamheid: Elektrisch rijden draagt bij aan een lagere CO₂-uitstoot, wat past binnen duurzaamheidsdoelstellingen.

Wet- en regelgeving voor laadpalen in een garage VvE

Laadvoorzieningen in parkeergarages moeten voldoen aan regels voldoen die staan omschreven in het Bouwbesluit. Dit betekent onder andere:

    • Installatie van de laadpunten volgens NEN 1010.
    • Een centrale noodknop om de laadpunten één keer te kunnen uitschakelen
    • Een actuele plattegrond van de garage waarop staat aangegeven waar de laadpunten staan. Deze plattegrond is goed zichtbaar bij de toegang(en) tot de garage
    • In parkeergarages zijn alleen Mode 3- en Mode 4-laadpunten toegestaan.

Lees hier meer over Mode 3- en 4 laden in parkeergarages.

Afhankelijk van de grootte van de parkeergarage kunnen er aanvullende maatregelen zijn om de brandveiligheid te borgen. En naast de wet- en regelgeving rondom brandveiligheid in parkeergarages komt ook de notificatieregeling snel in zicht. In dit artikel lees je alles over de wet- en regelgeving.

Technische en praktische overwegingen

Bij het plaatsen van laadpalen in een parkeergarage zijn er diverse technische aandachtspunten:

Stroomcapaciteit: Kan de bestaande netaansluiting het extra verbruik aan, of is een netverzwaring nodig?

Dynamic Load balancing: Deze manier van slim laden zorgt ervoor dat de capaciteit van de stroomaansluiting optimaal wordt benut. Een verzwaring van de netaansluiting kan hiermee worden voorkomen of zo lang mogelijk worden uitgesteld. Deze manier van slim laden is mogelijk bij een collectief laadsysteem.

Kosten en subsidies: De kosten voor laadpalen in een parkeergarage verschillen per situatie. Factoren zoals de gekozen techniek, het aantal laadpunten, de installatie en een eventuele verzwaring van de netaansluiting bepalen de prijs. Gelukkig zijn er subsidies voor het oplaadpuntenadvies en de realisatie van het laadsysteem. Lees hier meer over de kosten en financieringsmogelijkheden:

Wat kost een laadpaal plaatsen voor een VvE?

Is het plaatsen van een laadpaal in een parkeergarage gevaarlijk?

Veel VvE-leden maken zich zorgen over het brandrisico van laadpunten voor elektrische auto’s in parkeergarages. Gelukkig blijkt uit onderzoek dat het risico klein is, zeker als er gebruik wordt gemaakt van veilige, moderne laadsystemen (zoals een mode 3-laadoplossing) en de installatie professioneel gebeurt.

Volgens onderzoek van het Nederlands Instituut voor Publieke Veiligheid (NIPV) waren er in 2023 in totaal 163 branden met elektrische of hybride auto’s. Slechts 39 daarvan gebeurden terwijl de auto aan een laadpaal stond. In maar 11 van die gevallen was de accu de oorzaak van de brand. Dat is dus een heel klein deel van het totaal, zeker als je bedenkt dat er in Nederland inmiddels meer dan 400.000 elektrische auto’s rondrijden.

Een VvE zou kunnen denken: “Als we geen laadpalen toelaten, dan is er ook geen brandgevaar.” Maar dat is te kort door de bocht. Veel branden ontstonden namelijk in auto’s die niet aan de lader stonden. En zelfs als je laden verbiedt, rijden bewoners nog steeds met elektrische auto’s de garage in.

Bovendien krijgen bewoners door nieuwe wetgeving straks meer vrijheid om zelf een laadpunt aan te leggen. Als dat zonder afspraken en goede installatie gebeurt, kan dat juist tot onveilige situaties leiden.

De beste aanpak? Als VvE samen duidelijke afspraken maken over veiligheid, techniek en kosten. Laat laadpalen professioneel installeren en kies voor bewezen veilige oplossingen. Zo houd je het risico op brand klein én speel je in op de toenemende vraag naar laadmogelijkheden.

Het proces voor laadpalen in een parkeergarage

Een goed stappenplan helpt bij een succesvolle realisatie van laadpalen in de parkeergarage. Dit zijn de belangrijkste stappen:

  1. Inventariseren van de laadbehoefte binnen de VvE: hoeveel bewoners willen (op korte en lange termijn) een laadpunt?
  2. Opstellen van een toekomstgericht laadplan, waarin technische mogelijkheden, kostenverdeling en beheer worden uitgewerkt.
  3. Besluitvorming binnen de VvE, vaak via de Algemene Ledenvergadering (ALV). Een meerderheid moet instemmen met het plan.
  4. Aanvragen van offertes en advies bij gespecialiseerde partijen om een passende oplossing te vinden.
  5. Installatie en beheer van de laadpalen

Wilt u zeker weten dat uw VvE de juiste stappen zet? VVE Laadloket biedt een adviestraject om de VvE te helpen aan een laadplan op maat en het vinden van de beste en meest voordelige leverancier voor de aanleg van laadpalen. 

Lees hier meer over het adviestraject.

Een laadpaal in de parkeergarage van uw VvE biedt veel voordelen en is een toekomstgerichte keuze. Door goed voorbereid te werk te gaan, voldoet uw VvE aan de wetgeving en wordt elektrisch rijden toegankelijk voor bewoners.

Wilt u weten hoe uw VvE het beste kan starten met laadpalen? VVE Laadloket helpt u bij elke stap, van advies tot realisatie. Neem contact op voor een vrijblijvend adviesgesprek en ontdek de mogelijkheden voor u.

Blijf op de hoogte

VVE Laadloket © 2025 alle rechten voorbehouden