Ga naar de inhoud

Alles over de wetgeving laadpalen VvE

Het kabinet wil het voor bewoners in VvE verband makkelijker maken om elektrisch te (gaan) rijden. Het wetsvoorstel Notificatieregeling oplaadpunten VvE’s is hier een maatregel voor en beoogd ook minder taken voor het VvE-bestuur. Bewoners hoeven namelijk alleen te notificeren, ofwel aan de VvE te melden dat ze een laadpunten willen aanleggen. Een bewoner heeft dus geen besluit meer nodig tijdens de VvE-vergadering om een oplaadpunt te kunnen plaatsen.

Wat betekent de notificatieregeling oplaadpunten VvE

Als het wetsvoorstel erdoor komt verandert er veel voor de VvE. De bewoner hoeft dan slechts een werkplan in te dienen bij het bestuur. Daarin staat hoe de laadpaal wordt aangesloten en hoe de laadpaal wordt gebruikt. Als het werkplan voldoet aan de voorwaarden van de notificatieregeling krijgt de bewoner toestemming om het laadpunt te plaatsen. De VvE krijgt hiermee dus minder grip op een uitrol van de laadinfrastructuur op het terrein van de VvE. En als het ingediende werkplan voldoet is het niet mogelijk om te weigeren. Hoewel deze regeling een versnelling teweeg kan brengen van het aantal laadpunten binnen VvE’s is er ook een aantal aandachtspunten en terechte zorgen bij VvE’s. Denk aan de borging van (brand)veiligheid, ingroei van laadpunten als meer bewoners elektrisch willen rijden, verdeling van de kosten en hoe kan de VvE ervoor zorgen dat er een toekomstbestendige laadoplossing komt zonder een grote variatie van individuele laadpunten?

Invoering van de notificatieregeling oplaadpunten vve’s

De oorspronkelijke invoering van de notificatieregeling was gepland op 1 juli 2023, maar de invoering is uitgesteld tot in ieder geval 1 juli 2025. Het is uitgesteld door kritiek op het huidige wetsvoorstel. VvE Belang heeft de belangrijkste bewaarpunten in dit artikel goed uitgelegd. In het kort:

  • Kosten: hoewel het individuele laadpunt voor rekening voor de eigenaar is, krijgt de VvE ook te maken met kosten. Denk aan maatregelen voor brandveiligheid en een eventuele verzwaring van de netaansluiting.
  • Onduidelijkheid: Onduidelijkheden in de notificatieregeling moeten worden ondervangen via een algemene maatregel van bestuur (AMvB). Maar deze AMvB is er nog niet.
  • Brandveiligheid: het wetsvoorstel is op dit punt onduidelijk over de eisen waaraan een parkeergarage of parkeergelegenheid moet voldoen.
  • Taken VvE-bestuur: met de notificatieregeling is het de bedoeling om de taken voor het VvE-bestuur te verminderen. Maar, er lijkt eerder een verzwaring van het takenpakket te komen. Dit komt door de toetsing van individuele werkplannen (waarvoor vaak specifieke kennis ontbreekt) en het informeren van andere leden over de notificatie van het laadpunt.

Blijf op de hoogte

Handige link:

De oorspronkelijke invoering van de notificatieregeling was gepland op 1 juli 2023, maar de invoering is uitgesteld tot in ieder geval 1 juli 2025. Het is uitgesteld door kritiek op het huidige wetsvoorstel. VvE Belang heeft de belangrijkste bewaarpunten in dit artikel goed uitgelegd.

Open artikel VvE Belang

Wat kan de VvE doen?

Om de VvE alvast voor te bereiden op de wet notificatieregeling is het aan te raden om van tevoren afspraken vast te leggen over het gebruik van oplaadpunten op de privé-parkeervakken en/of een gemeenschappelijke parkeergelegenheid. Door het vastleggen van afspraken weten appartementseigenaars wat binnen de VvE geldt met betrekking tot het plaatsen van oplaadpunten en kunnen conflicten worden vermeden. De VvE en het VvE-bestuur houden dan ook de regie in handen.

Tijdens de ALV kan de VvE – ongeacht het van kracht worden van de notificatieregeling – een vergaderbesluit nemen en zo grip houden op de aanpassingen in de hoofdmeterkast, basisinfrastructuur, energiemanagement van het gebouw, borging van brandveiligheid, locatie van de laadpunten en eventueel de aanleg van de bekabeling.

Wat kan VVE Laadloket voor uw VvE betekenen?

Met het oplaadpuntenadvies van VVE Laadloket zorgt de VvE ervoor dat er heldere afspraken worden vastgelegd in een toekomstbestendig laadplan over plaatsing, aansluiting in het hoofmeterkast, brandveiligheid, kostenverdeling en nog veel meer. Zo is de VvE alvast voorbereid op de notificatieplicht laadpalen VvE en kan er ook direct worden overgegaan tot het realiseren van de eerste laadpunten.

Aan de slag met een laadplan? Plan een vrijblijvend kennismakingsgesprek in of vraag direct een vrijblijvende offerte aan. Het oplaadpuntenadvies van VVE Laadloket is subsidieproof.

Meer over het traject van VVE laadloket

Plan een kennismaking in

Ook aan de slag met een laadplan voor de VvE?

Vraag een offerte aan

VVE Laadloket © 2024 alle rechten voorbehouden