Ga naar de inhoud
kennisartikel

Steeds meer bewoners van VvE’s rijden elektrisch. Dit brengt vragen met zich mee. Hoe regel je laadpalen binnen een VvE? Wat zijn de kosten? En wie betaalt wat? Een goed laadplan voorkomt onduidelijkheden en zorgt voor een eerlijke verdeling van de kosten. Bovendien zijn er subsidies beschikbaar, waardoor de investering lager zijn. In dit artikel ontdek je wat een laadpaal voor een VvE kost, welke subsidies er zijn en hoe je dit slim aanpakt. Zo maak je als VvE een toekomstbestendige keuze.

Waarom een Laadpaal voor een VvE?

Elektrisch rijden groeit snel. Bewoners willen hun auto opladen bij hun appartement of parkeerplaats. Dit maakt een goede laadinfrastructuur binnen de VvE noodzakelijk.

Voordelen van een laadpaal binnen de VvE

Gemak – Bewoners laden hun auto thuis op, zonder afhankelijk te zijn van openbare laadpalen.
Waardevermeerdering – Woningen in een VvE met laadpalen zijn aantrekkelijker en toekomstbestendig.
Duurzaam – Elektrisch rijden draagt bij aan een schonere leefomgeving. Om de overstap naar een elektrische auto te maken is een laadpaal binnen de VvE nodig.

Welke kosten brengen laadpalen voor VvE’s met zich mee?

Wanneer de VvE aan de slag gaat met laadpalen kijk je niet alleen naar de laadpaal zelf, maar naar het totale laadsysteem. De laadpaal, installatie, beheerkosten en eventueel een verzwaring van de netaansluiting. Hieronder een globaal overzicht van de belangrijkste kostenposten.

1. Aanschafkosten

De prijs van een laadpaal is afhankelijk van de laadsnelheid, functies en het merk. Er zijn eenvoudige laadpalen en geavanceerde modellen die geschikt zijn voor slimme laadtechnieken. De kosten kunnen variëren van 500 euro tot 2000 euro per laadpunt. Veelal zien we dat de laadpalen worden gerealiseerd bij de parkeerplaats waarvan de bewoner de eigenaar is. De kosten voor de laadpaal en de installatie op de basisinfrastructuur worden dan niet door de VvE gedragen, maar door de parkeerplaatseigenaar zelf.

2. Installatiekosten

Naast de aanschaf van de laadpaal zijn er kosten voor de basislaadinfrastructuur, zoals:
🔹 Kabelwerk – Afhankelijk van de afstand tot de meterkast.
🔹 Aanpassingen in de meterkast – Aansluiting van het laadsysteem in de meterkast
🔹 Verzwaring netaansluiting – Een verzwaring van de netaansluiting kan noodzakelijk zijn. Dit brengt kosten met zich mee.
🔹 Dynamic Load balancing – Deze manier van slim laden zorgt ervoor dat de capaciteit van de stroomaansluiting optimaal wordt benut. Een verzwaring van de netaansluiting kan hiermee worden voorkomen of zo lang mogelijk worden uitgesteld.

De totale installatiekosten verschillen per situatie. Dit hangt af van de bestaande infrastructuur en de gekozen oplossing.

3. Doorlopende kosten per gebruiker

Naast de installatie zijn er ook doorlopende kosten, zoals:
🔹 Energieverbruik – De stroomkosten moeten eerlijk worden verdeeld.
🔹 Laadpas en beheer – Sommige systemen werken met een abonnement.
🔹 Onderhoud en service – Ondersteuning bij eventuele storingen.

Advies op maat

Grofweg moet een VvE met 60 parkeerplaatsen, waarbij elke parkeerplaats van een laadpunt wordt voorzien, rekening houden met een investering van zo’n 165.000 euro. In de praktijk zien wij dat VvE’s zonder goed laadplan en zonder begeleiding van een expert aanbiedingen voor de realisatie van het laadsysteem hebben liggen die tienduizenden of tot soms zelfs 100.000 euro hoger zijn dan marktconform. Daarbij is wisselen van leverancier niet eenvoudig dus het loont om de selectie van een leverancier goed te doen.

Omdat elke VvE een andere situatie heeft, is het belangrijk om vooraf een goed beeld te krijgen van de kosten en mogelijkheden. VVE Laadloket ondersteunt met een advies op maat. Op basis van de specifieke situatie van de VvE brengen wij de kosten en de meest efficiënte laadoplossing in kaart.

Krijg op maat gemaakt advies voor jouw VvE

Regelgeving rondom laadpalen bij VvE’s

De regels voor laadpalen binnen VvE’s veranderen. Op dit moment heeft een VvE nog de mogelijkheid om een verzoek voor een laadpaal te weigeren, maar dit verandert vanaf 1 januari 2026. Dan treedt naar verwachting de notificatieregeling voor oplaadpunten in werking. Dit maakt het eenvoudiger voor appartementseigenaren om een laadpaal te installeren, maar de VvE kan de grip op een (kosten)efficiënte en degelijke uitrol van laadpunten verliezen.

1. Notificatieregeling voor oplaadpunten (2026)

Als de notificatieregeling vanaf 2026 van kracht is, hoeven bewoners geen toestemming meer te vragen tijdens de Algemene Leden Vergadering (ALV) voor een laadpaal op hun eigen parkeerplaats. In plaats daarvan geldt een meldingsplicht. Dit betekent dat een bewoner de installatie van een laadpunt alleen hoeft te melden bij de VvE, zonder dat er een stemming nodig is. Wel moet er door het VvE-lid een werkplan worden aangeleverd dat voldoet aan de voorwaarden die gesteld worden in de notificatieregeling.

Wat betekent dit voor de VvE?

  • De VvE kan een verzoek niet zomaar weigeren.
  • De VvE moet het werkplan dat het notificerend lid aanlevert toetsen aan de regelgeving
  • Als een individuele aansluiting niet mogelijk is, moet de VvE samen met bewoners zoeken naar een oplossing, zoals een collectieve laadinfrastructuur. Een collectieve aanpak loont om een variatie in laadpunten te voorkomen en een degelijk laadsysteem en (kosten)efficiënt laadsysteem te realiseren.

Met deze nieuwe wetgeving doen VvE’s er goed aan om vooruit te plannen. Wachten tot 2026 is geen verstandige keuze, want de vraag naar laadpalen groeit. Het is slim om nu al een laadplan op te stellen en te kijken naar de technische en financiële mogelijkheden.

VVE Laadloket kan helpen met een onafhankelijk advies, zodat de VvE goed voorbereid is op de nieuwe regels en een toekomstbestendige laadoplossing kan kiezen.

2. Brandveiligheid en technische eisen

Een laadpaal in parkeergarages moet voldoen aan mode 3 of mode 4 zoals omschreven in de NEN 1010 (elektrische installaties). Dit is sinds 1 januari 2024 verplicht, samen met de centrale noodvoorziening om het laadsysteem uit te zetten en een actuele plattegrond waar de laadpunten op zijn aangegeven. Daarbij kunnen er aanvullende eisen zijn afhankelijk van de grootte van de parkeergarage.

3. Kostenverdeling en verrekening energiekosten

De VvE moet nadenken over hoe de kosten worden verdeeld. Dat is bij elke VvE maatwerk, maar deze situatie komt het meest voor:

🔹 Basis laadinfrastructuur – De VvE neemt de kosten voor de basislaadinfrastructuur op zich. Dit zijn onder andere de kosten voor de bekabeling en de aansluiting in de centrale meterkast. Deze kosten kunnen op verschillende manieren worden ‘doorbelast’ aan de VvE-leden. Bijvoorbeeld in de servicekosten of de VvE financiert voor en zodra een VvE-lid een laadpaal aansluit betaalt hij een vergoeding aan de VvE. Er zijn nog heel veel andere mogelijkheden voor de financiering en de kostenverdeling.
🔹 Kosten voor de laadpunten – Bewoners van de VvE zijn vaak ook eigenaar van de parkeerplaats. De investering van de laadpaal komt daarom ook vaak bij de parkeerplaatseigenaar te liggen en niet bij de VvE.
🔹 Verrekening van de energiekosten – De VvE kan deze administratie zelf voeren, het is makkelijker om de verrekening van de laadtransacties te laten doen door de leverancier van de laadpalen of een CPO. Zo betaalt de e-rijder de stroom die wordt afgenomen om de auto op te laden.

 

Subsidies en financiële ondersteuning voor VvE’s

Wil je als VvE laadpalen realiseren, maar weet je niet waar te beginnen? Dan is het slim om eerst een gedegen laadplan op te stellen. De overheid ondersteunt VvE’s hierbij met de Subsidie Oplaadpuntenadvies.

Subsidie Oplaadpuntenadvies VvE

Met deze subsidie kunnen VvE’s een professioneel adviesrapport laten opstellen. Dit rapport brengt in kaart:
✔ De laadbehoefte nu en in de toekomst
✔ Het meest optimale en toekomstbestendige laadsysteem dat voldoet aan wet- en regelgeving
✔ De kostenverdeling
✔ Een indicatie van de realisatiekosten
✔ Boring van de (brand)veiligheid

Deze subsidie vergoedt tot 75% van de advieskosten (met een maximum van € 1.500). Dit maakt het eenvoudiger en voordeliger om als VvE een weloverwogen beslissing te nemen.

Meer weten of subsidie aanvragen?

VVE Laadloket helpt VvE’s met het aanvragen van deze subsidie en biedt onafhankelijk oplaadpuntenadvies op maat. Bekijk alle details en de voorwaarden op deze pagina.

Waarom kiezen voor VVE Laadloket?

Het kiezen van de juiste laadoplossing kan complex zijn. VVE Laadloket biedt onafhankelijk advies en begeleiding, zodat jouw VvE de beste keuze maakt.

Onafhankelijk advies – Altijd de beste oplossing voor uw VvE.
Laadplan op maat – Inzicht in de technische mogelijkheden, kosten en de slimste aanpak.
Begeleiding van A tot Z – Van subsidieadvies tot de selectie van betrouwbare installateurs.
Gratis intakegesprek – Ontvang vrijblijvend advies over de beste laadoplossing voor uw VvE.

Meer weten?

Vraag een gratis adviesgesprek aan

Gebruik onderstaand formulier en ontvang op maat advies.

"*" geeft vereiste velden aan

Contactpersoon VVE

Naam*

Gegevens VVE

Gegevens aanvraag
Kies uw adviestraject
Subsidieaanvraag*
Vul hier eventueel het e-mailadres van de VvE Beheerder in. Er wordt dan een kopie van de offerte opgestuurd.
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Blijf op de hoogte

VVE Laadloket © 2025 alle rechten voorbehouden