Ga naar de inhoud

Zonnepanelen en laadinfrastructuur: het is een aantrekkelijke combinatie om te werken aan duurzaamheid en een goede businesscase voor de VvE. Er komt alleen wel wat bij kijken. In dit artikel leggen we uit waarom het verstandig is om zonnepanelen en laadinfrastructuur te ‘scheiden’ en waarom een combinatie zonnepanelen en laden zo interessant is.

Hoe werken zonnepanelen binnen een VvE?

Steeds meer VvE’s investeren in gemeenschappelijke zonnepanelen. De opgewekte energie wordt in dat geval via de centrale verdeelkast (CVZ-kast) beschikbaar gesteld voor het verbruik in algemene ruimtes, zoals verlichting, liften en ventilatiesystemen. Wanneer er meer stroom wordt opgewekt dan direct verbruikt, levert de VvE deze terug aan het stroomnet. VvE’s met een kleinverbruikersaansluiting kunnen salderen en grootverbruikers ontvangen een terugleververgoeding van de energieleverancier.

Op het eerste gezicht lijkt het logisch om eventuele overtollige stroom te gebruiken voor het opladen van elektrische auto’s binnen de VvE. Maar hier ontstaat een probleem: wie profiteert van de stroom en hoe wordt de opbrengst eerlijk verdeeld onder alle leden van de VvE?

De verdeling van kosten en baten is een belangrijk aandachtspunt bij het koppelen van zonnepanelen aan een laadinfrastructuur. In de volgende sectie bespreken we waarom het cruciaal is om deze twee zaken gescheiden te houden.

Waarom zonnepanelen en laadinfrastructuur gescheiden moeten blijven

De VvE is eigenaar van de zonnepanelen waarin de leden hebben geïnvesteerd. Dit betekent dat iedereen recht heeft op de opbrengsten, naar rato van hun aandeel. Wanneer de opgewekte stroom wordt teruggeleverd aan het net, ontvangt de VvE een vergoeding die vervolgens ten goede komt aan alle leden.

Wanneer de opgewekte stroom zonder verrekening direct naar de laadpunten gaat om elektrische auto’s op te laden, profiteren alleen de bewoners met een laadpunt. Bewoners zonder elektrische auto krijgen minder van de opbrengst of niets, terwijl ze wel hebben bijgedragen aan de investering in de zonnepanelen.

Advies: houd beide administratief gescheiden

Danny Gorter van VVE Laadloket ziet deze situatie vaak terugkomen bij VvE’s die een gesubsidieerd laadpuntenadvies aanvragen. Zijn advies: “Als de zonnepanelen van de VvE zijn en deze zijn aangesloten op de gemeenschappelijke meter, adviseren wij altijd om de zonnepanelen en de laadinfrastructuur administratief te te scheiden.”

Door deze administratieve scheiding blijft de opbrengst van de zonnepanelen eerlijk verdeeld over alle VvE-leden, terwijl er tegelijkertijd een eerlijke verdeling van de laadkosten mogelijk is.

Let op: Geen fysieke scheiding!

Wanneer er opgewekte stroom over is kan deze wel degelijk direct de elektrische auto in en is bovendien interessant voor de VvE op twee vlakken:

  • Duurzaamheid: de eigen opgewekte stroom is 100% duurzaam
  • Kostenbesparing: De stroom hoeft niet te worden ingekocht. Daarbij verdwijnt de salderingsregeling in 2027 en moeten we steeds vaker terugleverkosten worden betaald vanwege netcongestie. Als de EV’s kunnen laden wanneer er stroom wordt opgewekt voorkomt de VvE eventuele terugleverkosten.

Gelijktijdigheid en juist aansluiten!

Zonnepanelen wekken natuurlijk alleen stroom op als de zon schijnt en dat is ook het moment waarop de stroom moet worden gebruikt. Deze ‘gelijktijdigheid’ is dus erg belangrijk om zoveel mogelijk zelf gebruik te maken van de opgewekte stroom. Naast deze gelijktijdigheid is het ook belangrijk dat de zonnepanelen en laadpunten op één CVZ zijn aangesloten over dezelfde fasen.

Aansturen op gelijktijdigheid

Gelijktijdigheid klinkt natuurlijk leuk, maar is het ook praktisch uit te voeren om de auto op te laden als de zon schijnt? Stel je parkeert om 19.00 uur de auto en de zon is net onder. Je hebt de auto de volgende dag niet nodig, dus je kan wachten met laden tot de eerste zonnestralen zich omzetten in stroom. Met slimme software kan het optimale moment van automatisch worden aangestuurd.

Hoe bepaalt een VvE een eerlijk laadtarief?

Om een eerlijke verdeling van kosten en baten te waarborgen, is het belangrijk dat de VvE een helder laadtarief hanteert. Dit tarief moet ervoor zorgen dat elektrische rijders binnen de VvE niet onevenredig profiteren van de collectieve zonnepanelen, terwijl andere leden achterblijven.

Laadtarief op basis van de elektriciteitsprijs

Volgens Danny Gorter van VVE Laadloket is de meest transparante oplossing om het laadtarief te baseren op de elektriciteitsprijs die de VvE zelf betaalt aan de energieleverancier. “De lader betaalt wat de VvE betaalt voor stroom. Op die manier wordt het extra verbruik volledig gedekt en blijft de financiële balans binnen de VvE behouden.”
Daarnaast deelt een bewoner met een laadpunt gewoon mee in de opbrengsten uit de terugleververgoeding, naar rato van zijn aandeel in de investering in de zonnepanelen. Zo betaalt en krijgt ieder lid van de VvE een eerlijk deel.

Draagvlak binnen de VvE

Een duidelijke en eerlijke tariefstructuur voorkomt discussies en vergroot het draagvlak voor laadinfrastructuur binnen de VvE. Bewoners zonder elektrische auto blijven profiteren van hun investering in de zonnepanelen, terwijl elektrische rijders niet onterecht voordeel hebben. Dit voorkomt complexe besluitvorming en zorgt voor een toekomstbestendige laadoplossing.

Individuele zonnepanelen en laadpunten: een andere situatie

Wanneer bewoners binnen een VvE zelf zonnepanelen op hun privé-eigendommen hebben, zoals hun eigen dak of balkon, ligt de situatie anders dan bij collectieve zonnepanelen. In dit geval kan elke bewoner zelf beslissen wat er met de opgewekte stroom gebeurt, inclusief het gebruik ervan voor het opladen van een elektrische auto.

Eigen zonnepanelen en een privélaadpunt

Bewoners die individuele zonnepanelen hebben en een eigen meterkast, kunnen hun laadpunt direct aansluiten op hun eigen stroomvoorziening. Dit betekent dat ze hun elektrische auto kunnen opladen met hun zelf opgewekte zonne-energie, zonder dat dit invloed heeft op de gezamenlijke financiën van de VvE. Dit is een eenvoudige en transparante oplossing, waarbij geen ingewikkelde verrekeningen nodig zijn.

Brandveiligheid bij individuele laadpunten

Bij het plaatsen van individuele laadpunten binnen een VvE is brandveiligheid een belangrijk aandachtspunt. De verplichte noodvoorziening die alle individuele laadpunten gelijktijdig afschakelt bij brand of andere calamiteiten verhoogt de veiligheid en voorkomt overbelasting van het elektriciteitsnet in het gebouw. In een laadplan van VVE Laadloket wordt de borging van brandveiligheid uitgebreid beschreven voor het laadsysteem.

Bent u benieuwd hoe VVE Laadloket uw VvE kan helpen met laadinfrastructuur? Plan een vrijblijvend kennismakingsgesprek in of vraag direct een offerte aan.

Blijf op de hoogte

Meer over het traject van VVE laadloket

Plan een kennismaking in

Ook aan de slag met een laadplan voor de VvE?

Vraag een offerte aan

VVE Laadloket © 2025 alle rechten voorbehouden