Ga naar de inhoud
kennisartikel

Wachten tot de wetgeving van de notificatieregeling in gereed is of nu aan de slag met laadpunten? Dat is een vraag die veel VvE’s bezighoudt. En dat is niet zonder reden, want deze notificatieregeling is bedoeld om het plaatsen van laadpalen binnen de VvE te vereenvoudigen. We schreven al eerder over de inhoud van de notificatieregeling, maar nu het steeds dichterbij komt, zetten we de belangrijke argumenten, om meer regie te pakken als VvE, graag nog eens overzichtelijk op een rij.

  1. Denk aan aanpassingen in de (gezamenlijke) hoofdmeterkast. Als er meerdere laadpunten individueel worden aangesloten kan een grotere netaansluiting noodzakelijk zijn. Dit brengt onnodige hoge kosten met zich mee. Bij een collectieve aansluiting van de laadpunten wordt deze verzwaring van de netaansluiting vaak voorkomen door een slimmere aansluiting van de laadpunten. Door implementatie van Dynamic Load Balancing benut de VvE optimaal de beschikbare capaciteit van de aansluiting. Eventuele verzwaring met hoge kosten kan worden uitgesteld of is in sommige situaties zelfs niet nodig.
  2. Het vraagt kennis van laadinfrastructuren en de daarbij horende mogelijkheden maar ook zeker de onmogelijkheden om een laadplan van een notificerend lid te beoordelen. Dit kan resulteren in een suboptimale oplossing, of kosten voor extern advies om het laadplan te beoordelen.
  3. Er kunnen juist schaalvoordelen ontstaan bij een collectieve aansluiting: door gezamenlijk te laden op de algemene aansluiting van de VvE komt men sneller uit in de volgende staffel energiebelasting. Zo kan de prijs per kWh dalen en door tegelijk laadpunten in te kopen kan ook de prijs per laadpunt goedkoper uitvallen dan wanneer ieder VvE lid een eigen laadpunt aanschaft.
  4. Er is nu een subsidie oplaadpuntenadvies. Dankzij deze regeling heeft u vanaf €645,- een compleet advies in handen om een veilige, voordelige en slimme laadoplossing te realiseren die past bij uw VvE en meegroeit in de laadbehoefte. Wanneer uw VvE nog niet overgaat tot realisatie maar de notificatie voor wil zijn, kunt u de gemaakte afspraken over elektrisch laden in de VvE vastleggen in het huishoudelijk reglement.

Ons eerdere blog over de notificatieregeling lezen? Bekijk het hier.

Bent u benieuwd hoe VVE Laadloket uw VvE kunt helpen met laadinfrastructuur? Plan een vrijblijvend kennismakingsgesprek in of vraag direct een offerte aan.

Meer over het traject van VVE laadloket

Plan een kennismaking in

Ook aan de slag met een laadplan voor de VvE?

Vraag een offerte aan

VVE Laadloket © 2024 alle rechten voorbehouden